Rengasmarket

Kesärenkaat

Laadukkaat, ja etenkin uudet kesärenkaat takaavat lyhyet jarrutusmatkat säällä kuin säällä. Tärkeimmät ominaisuudet kesärenkaille ovat hyvä pito tiehen ja kyky vastustaa vesiliirtoa. Kesärenkaita valitessa kannattaa kiinnittää huomiota muun muassa vesiliirto- ja käsittelyominaisuuksiin, sekä renkaan nopeusluokkaan. Erilaisten rengastestien tuloksista voi olla apua renkaita valitessa, joten niitä kannattaa pitää silmällä. Esimerkiksi Tekniikan Maailma suorittaa joka kesä ja talvi kattavat testit.
Muutamia esimerkkejä hyvin menestyneistä valmistajista ovat Gislaved ja Continental. Tämän vuoden testissä hopeaa nappasi Continentalin Conti Premium Contact 5 -rengas, jonka kehuttuja ominaisuuksia ovat muun muassa optimoitu vierintävastus, hiljaisuus ja lyhyt jarrutusmatka.

Rengasvalinnoilla voit vaikuttaa itse moneen asiaan, kuten polttoaineen kulutukseen, ajomukavuuteen ja liikenneturvallisuuteen. Kevyt vierintävastus pienentää polttoaineen kulutusta, mikä tekee ajosta taloudellisempaa ja ympäristöystävällisempää.

 

Talvirenkaat

Renkaiden kehittymisen ansiosta nasta- ja kitkarenkaiden ominaisuudet ovat selvästi lähentyneet toisiaan. Moni autoilija pohtii hyviä ja huonoja puolia nasta- ja kitkarenkaiden välillä, ja vaihtoehtoja punnitessa kannattaakin miettiä millaisilla teillä pääsääntöisesti ajaa, kuinka paljon ja miten kokenut kuski ratissa on.

Nastarenkaat sopivat erinomaisesti jäisille, sohjoisille ja lumisille teille. Kun sääolosuhteet vaihtelevat paljon, nastarenkailla on kokonaisuutena parempi pito eri tilanteissa. Nastarenkaita ostaessa on hyvä muistaa sisäänajo, joka on noin 500 kilometriä. Sisäänajon ansiosta nastat kiinnittyvät renkaisiin kunnolla. Sisäänajon aikana tulisi välttää voimakkaita kiihdytyksiä ja jarrutuksia, jotta nastat eivät irtoaisi. Nastarenkaita saa käyttää marraskuun 1. päivästä maaliskuun 31. päivään saakka, tai toista pääsiäispäivää seuraavaan maanantaihin asti. Mikäli sääolosuhteet vaativat, voi nastarenkaat vaihtaa alle jo aikaisemminkin.

Kitkarenkaat puolestaan sopivat vakaisiin olosuhteisiin, suojakeleille ja suolatuille teille. Kitkarenkaat ovat melutasoltaan hiljaisemmat ja ajettavuudeltaan mukavat. Kitkarenkaita ostaessa on tärkeää varmistaa, että ne ovat pohjoismaisiin talviolosuhteisiin tarkoitetut talvirenkaat, sillä esimerkiksi useat Keski-Eurooppaan suunnitellut kitkarenkaat eivät sovellu pohjoisiin olosuhteisiin. Kitkarenkaiden toiminta perustuu lamelleihin, jotka pureutuvat tiehen kiihdyttäessä ja jarruttaessa. Nastattomuudestaan huolimatta kitkarenkaat eivät sovellu ympärivuotiseen käyttöön, sillä lämpimissä olosuhteissa renkaan kulumis- ja pito-ominaisuudet heikentyvät merkittävästi. Kitkarenkaiden vaihtoaika on joustavampi kuin nastarenkaiden, sillä ne voidaan vaihtaa alle syksyllä heti säiden viiletessä ja vaihtaa pois vasta keväällä lumien sulettua.

Rengasmarketin talvirengasvalikoimasta löytyy niin nasta- kuin kitkarenkaitakin.
Esimerkiksi Continentalin Conti Viking Contact 6 -kitkarengas on menestynyt loistavasti rengastesteissä, saavuttaen Tekniikan Maailman kitkarengasvertailun ykkössijan vuonna 2016. Nastarenkaiden puolella Continental Ice Contact 2 -renkaat selvisivät puolestaan nastarengastestin jaetulle ykkössijalle.

Renkaiden vaihto

Uudet kesärenkaat kannattaa vaihtaa vasta ruuhkaisimman vaihtosesongin jälkeen, sillä silloin useat rengasliikkeet myyvät renkaita edullisemmin hinnoin. Kesärengaskauden alkaessa monella liikkeellä on kesärenkaita tarjouksessa, ja sitä kannattaakin hyödyntää edullisia laaturenkaita etsittäessä. Uusien renkaiden vaihtoa kannattaa suunnitella, kun edelliset ovat noin 5-10 vuotta vanhat tai niiden urasyvyys on kulunut noin 4 millimetriin.

Lain mukaan urasyvyyden on oltava kesärenkaissa vähintään 1,6 millimetriä, mutta turvallisuuden näkökulmasta se on liian vähän. Turvallisuuden kannalta on tärkeää, että kaikki renkaat kuluvat tasaisesti. Siksi renkaita ostettaessa ei kannata yrittää säästää ostamalla vain kahdet uudet renkaat, tai käyttämällä useamman eri valmistajan renkaita sekaisin.

 

EU -rengasmerkinnät

EU:n vaatima renkaiden luokitusmerkintä on ollut pakollinen uusissa HA, SUV ja 4×4 renkaissa marraskuusta 2012 lähtien. Merkintä ei koske nastarenkaita. Rengasmerkinnässä on tiedot renkaan polttoainetaloudellisuudesta, vierintämelusta ja märkäpidosta. Rengasmerkinnän avulla renkaiden ominaisuuksien vertailu on helpompaa kuluttajille.

Polttoainetaloudellisuuden merkintä kertoo renkaiden energiatehokkuuden, joka liittyy polttoaineen kulutukseen ja hiilidioksidipäästöihin.

Märkäpito -merkintä kertoo kuinka tehokkaasti auton voi pysäyttää märällä asfaltilla.

Tieto vierintämelusta puolestaan ilmoittaa renkaiden aiheuttaman ohiajomelun tason.

Pelkästään merkintöihin ei kuitenkaan kannata luottaa sokeasti, sillä kokonaisuudessaan polttoaineenkulutus ja tieturvallisuus riippuvat hyvin paljon kuljettajan ajotavasta ja -käyttäytymisestä.

 

Rengashotelli

Jätä renkaasi rengashotelliimme odottamaan seuraavaa vaihtoa. Palvelumme on vaivaton ja turvallinen tapa säilyttää vaihtorenkaita. Renkaasi ovat suojassa UV-valolta ja minimoit paloturvallisuusriskin kotonasi.

Pesemme ja tarkastamme renkaidesi kunnon, ja ilmoitamme, jos tarvitset uudet, jotka täyttävät lain asettamat vaatimukset. Renkaasi ovat hotellissamme vakuutettuja.

 

Rengasmarket-rahoitus

Tutustu Rengasmarket-rahoitukseen sivuilla:
https://rengasmarket.fi/rengasmarket-rahoitus/